Barszcz czerwony z uszkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • buraki - 1 kilogram
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka
  • cebula - 200 gramów
  • suszone grzyby - 200 gramów
  • woda - 200 mililitrów
  • sok z kiszonych buraków - 500 mililitrów
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • marchew - 2 sztuki
  • mąka pszenna - 400 gramów
  • Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny - 50 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój buraki, ugotuj razem z z marchewką, pietruszką, selerem.
  2. Uszka: Przygotuj ciasto jak na pierogi, ale bardziej miękkie. Pokrój w kwadraty. Nakładaj na nie farsz ze zmielonych, gotowanych grzybów okraszonych cebulką smażoną na Ramie. Przygotowane uszka wrzucaj na wrzątek.
  3. Po ugotowaniu odcedź, dodaj pół litra soku z kiszonych buraków (kisić tydzień wcześniej) oraz rozpuszczony w szklance wrzącej wody bulion Knorr. Dopraw do smaku. Odstaw nie przykrywając.