| |||||||||
| Składniki | ||
| buraki | 1 kilogram | |
| Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr | 1 sztuka | |
| cebula | 200 gramów | |
| suszone grzyby | 200 gramów | |
| woda | 200 mililitrów | |
| sok z kiszonych buraków | 500 mililitrów | |
| seler | 1 sztuka | |
| pietruszka | 1 sztuka | |
| marchew | 2 sztuki | |
| mąka pszenna | 400 gramów | |
| Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny | 50 mililitrów |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Pokrój buraki, ugotuj razem z z marchewką, pietruszką, selerem. |
| Krok 2 |
| Uszka: Przygotuj ciasto jak na pierogi, ale bardziej miękkie. Pokrój w kwadraty. Nakładaj na nie farsz ze zmielonych, gotowanych grzybów okraszonych cebulką smażoną na Ramie. Przygotowane uszka wrzucaj na wrzątek. |
| Krok 3 |
| Po ugotowaniu odcedź, dodaj pół litra soku z kiszonych buraków (kisić tydzień wcześniej) oraz rozpuszczony w szklance wrzącej wody bulion Knorr. Dopraw do smaku. Odstaw nie przykrywając. |
| Autor: przepisy.pl |