Barszcz czerwony warzywami i fasolą
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • udko z kurczaka - 1 sztuka
  • burak czerwony - 2 sztuki
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • ziemniak - 2 sztuki
  • fasola biała Jaś - 1 szklanka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie mielone - 1 łyżeczka
  • Barszcz czerwony Knorr - 2 łyżki
  • Bulion grzybowy na borowikach leśnych Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Udko dobrze umyć włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, dorzucić fasolę i gotować do jej miękkości.
  2. Marchew, pietruszkę,seler i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, por pokorić w talarki a ziemniaki w kostkę, wrzucić do zupy. Doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym oraz wrzucić bulion grzybowy, gotować ok. 15-20 minut
  3. Udko z kurczaka wyjąć z zupy, obrać z mięska, drobno je pokroić i z powrotem wrzucić.Dodać barszcz czerwony (smak będzie bardziej intensywny). Śmietanę zahartować, tzn najpierw w szklance wymieszać śmietanę z 1 nalewką zupy i dopiero wlać do garnka.