|
Składniki | ||
buraki | 4 sztuki | |
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr | 1 sztuka | |
marchew | 1 sztuka | |
seler | 1 sztuka | |
por mały | 1 sztuka | |
liść laurowy | 1 sztuka | |
sok z cytryny | 1 łyżka | |
cukier | 1 szczypta | |
pieprz czarny mielony | 1 szczypta | |
sól | 1 szczypta |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła. |
Krok 2 |
Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą. |
Krok 3 |
Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny. |
Krok 4 |
Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą. |
Autor: przepisy.pl |