Barszcz postny czerwony

10


Średnie


30 min.


6 os.

Składniki
buraki4 sztuki
Barszcz czerwony Ulubione Smaki Knorr1 sztuka
marchew1 sztuka
seler1 sztuka
por mały1 sztuka
liść laurowy1 sztuka
sok z cytryny1 łyżka
cukier1 szczypta
pieprz czarny mielony1 szczypta
sól1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.
Krok 2
Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.
Krok 3
Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.
Krok 4
Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl