Barszcz postny czerwony
  • 30 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • buraki - 4 sztuki
  • Barszcz czerwony Knorr - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • seler - 1 sztuka
  • por mały - 1 sztuka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 1 sztuka
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • cukier - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Barszcz czerwony ugotuj w wodzie, do której następnie wrzuć buraki czerwone i inne warzywa pokrojone w kostkę. Dodaj ewentualnie łyżkę masła.
  2. Dawniej przyrządzano barszcz grzybowy na kapuśniarce. W wodzie gotowano grzyby suszone (najlepiej borowiki, ale mogły też być podgrzybki i koźlarze) z dodatkiem szklanki soku z kiszonej kapusty. Gdy grzyby były miękkie, doprawiano kubabą, listkiem bobkowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodawano też niekiedy, podobnie jak do barszczu czerwonego, łyżkę masła. Złośliwi nazywali ten barszcz popierdą.
  3. Dopraw liściem laurowym, solą i pieprzem do smaku, cukrem i sokiem z cytryny.
  4. Barszcz podawaj z uszkami z grzybami i kapustą.