Barszcz świąteczny

15


Średnie


90 min.


6 os.

Składniki
buraki6 sztuk
kwas buraczany1 szklanka
Bulion warzywny Knorr1 sztuka
marchew1 sztuka
pietruszka1 sztuka
por1 sztuka
tarta bułka1 łyżka
suszone grzyby100 gramów
masło1 łyżka
natka pietruszki
woda w miarę potrzeb
cebula1 sztuka
śmietana
pieprz czarny mielony1 szczypta
Ciasto:
mąka150 gramów
sól1 szczypta
woda1 łyżka
jajko1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce, drobno pokrój pozostałe warzywa.
Krok 2
Uszka: mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto.
Krok 3
Zalej 4 szklankami zimnej wody, dodaj kostkę bulionową Knorr i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odstaw na noc.
Krok 4
Odcedź, połącz z kwasem buraczanym i podgrzej. Dopraw do smaku śmietaną, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Posyp natką.
Krok 5
Opłucz grzyby, zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Ugotuj grzyby i odsącz na sitku, następnie posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie wymieszaj z grzybami, natką, bułką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Krok 6
Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Nałóż farsz, złóż na pół, sklej rogi.
Krok 7
Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl