Barszcz świąteczny
  • 90 minut
  • 6 osób
  • Średnie

Składniki:

  • buraki - 6 sztuk
  • kwas buraczany - 1 szklanka
  • Bulion na włoszczyźnie Knorr - 1 sztuka
  • marchew - 1 sztuka
  • pietruszka - 1 sztuka
  • por - 1 sztuka
  • tarta bułka - 1 łyżka
  • suszone grzyby - 100 gramów
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki
  • woda w miarę potrzeb
  • cebula - 1 sztuka
  • śmietana
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • ciasto
  • mąka - 150 gramów
  • sól - 1 szczypta
  • woda - 1 łyżka
  • jajko - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz warzywa. Zetrzyj buraki na tarce, drobno pokrój pozostałe warzywa.
  2. Uszka: mąkę z solą wysyp na stolnicę, zrób wgłębienie. Wbij jajko, dodaj wodę i wyrób gładkie ciasto.
  3. Zalej 4 szklankami zimnej wody, dodaj kostkę bulionową Knorr i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Odstaw na noc.
  4. Odcedź, połącz z kwasem buraczanym i podgrzej. Dopraw do smaku śmietaną, pieprzem i solą, jeśli uznasz, że jest to konieczne. Posyp natką.
  5. Opłucz grzyby, zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę. Ugotuj grzyby i odsącz na sitku, następnie posiekaj. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Następnie wymieszaj z grzybami, natką, bułką. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
  6. Ciasto rozwałkuj. Potnij na kwadraty o boku około 5 centymetrów. Nałóż farsz, złóż na pół, sklej rogi.
  7. Gotuj w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia.