| Przygotowanie | 
| Krok 1 | 
| Żeberka wieprzowe podziel na mniejsze kawałki. Zalej 2 l wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie. | 
| Krok 2 | 
| Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez około 10 minut, aż trochę zmiękną. | 
| Krok 3 | 
| Cebulę pokrój w kostkę, marchew i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a kapustę poszatkuj. | 
| Krok 4 | 
| Na patelni z masłem lub margaryną podsmaż cebulę, następnie marchew i buraki. Wszystko lekko podduś. Następnie dodaj podduszone warzywa, kapustę i kawałki pomidorów do wywaru z ziemniakami. Odcedź fasolkę i również dorzuć do zupy. | 
| Krok 5 | 
| Wlej śmietanę, dopraw zupę barszczem Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Barszcz ukraiński najlepiej podawać z dużymi kawałkami mięsa, posiekaną natką pietruszki lub koperku i pieczywem. |