Barszcz ukraiński z pomidorami

28


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr1 opakowanie
ziemniaki3 sztuki
żeberka wieprzowe300 gramów
główka białej kapusty0.25 sztuk
marchewka1 sztuka
cebula1 sztuka
buraki2 sztuki
pomidor1 sztuka
biała fasolka z puszki lub wcześniej ugotowana150 gramów
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie4 ziarna
śmietana 18%4 łyżki
masło lub margaryna2 łyżki
woda2 litry
Przygotowanie
Krok 1
Żeberka wieprzowe podziel na mniejsze kawałki. Zalej 2 l wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
Krok 2
Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez około 10 minut, aż trochę zmiękną.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, marchew i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a kapustę poszatkuj.
Krok 4
Na patelni z masłem lub margaryną podsmaż cebulę, następnie marchew i buraki. Wszystko lekko podduś. Następnie dodaj podduszone warzywa, kapustę i kawałki pomidorów do wywaru z ziemniakami. Odcedź fasolkę i również dorzuć do zupy.
Krok 5
Wlej śmietanę, dopraw zupę barszczem Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Barszcz ukraiński najlepiej podawać z dużymi kawałkami mięsa, posiekaną natką pietruszki lub koperku i pieczywem.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl