Barszcz ukraiński z pomidorami
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • Barszcz czerwony Ekspresowy Knorr - 1 opakowanie
  • ziemniaki - 3 sztuki
  • żeberka wieprzowe - 300 gramów
  • główka białej kapusty - 0.25 sztuk
  • marchewka - 1 sztuka
  • cebula - 1 sztuka
  • buraki - 2 sztuki
  • pomidor - 1 sztuka
  • biała fasolka z puszki lub wcześniej ugotowana - 150 gramów
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 4 ziarna
  • śmietana 18% - 4 łyżki
  • masło lub margaryna - 2 łyżki
  • woda - 2 litry

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka wieprzowe podziel na mniejsze kawałki. Zalej 2 l wody, dodaj przyprawy i gotuj, aż mięso będzie miękkie.
  2. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj przez około 10 minut, aż trochę zmiękną.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, marchew i buraki zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a kapustę poszatkuj.
  4. Na patelni z masłem lub margaryną podsmaż cebulę, następnie marchew i buraki. Wszystko lekko podduś. Następnie dodaj podduszone warzywa, kapustę i kawałki pomidorów do wywaru z ziemniakami. Odcedź fasolkę i również dorzuć do zupy.
  5. Wlej śmietanę, dopraw zupę barszczem Knorr i dokładnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Barszcz ukraiński najlepiej podawać z dużymi kawałkami mięsa, posiekaną natką pietruszki lub koperku i pieczywem.