Barszcz z jabłkami
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • buraki - 50 dekagramów
  • Bulionetka drobiowa Knorr - 2 sztuki
  • jabłka - 40 dekagramów
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • żółtka - 2 sztuki
  • sok z cytryny - 0.25 szklanek
  • cukier
  • Goździki z Indonezji Knorr - 10 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i ugotuj buraki, a jabłka obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Następnie obierz buraki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, razem z jabłkami.
  2. Zagotuj 1,5 litra wody i dodaj 2 bulionetki Knorr.
  3. Sparz i odsącz rodzynki.
  4. Do rosołu dodaj buraki, jabłka, rodzynki oraz sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
  5. Utrzyj żółtka, wlej do nich powoli 2 łyżki wazowe barszczu, energicznie mieszając trzepaczką.
  6. Żółtko z barszczem wlej do garnka.
  7. Dodaj natkę pietruszki oraz przyprawy do smaku.