Barszcz żydowski
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Średnie

Składniki:

  • buraki - 50 dekagramów
  • Barszcz czerwony Knorr - 1 opakowanie
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • żółtka - 4 sztuki
  • mąka pszenna - 4 dekagramy
  • miód - 4 łyżki
  • sok z cytryny (do smaku)
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj 1,5 litra wody, dodaj Barszcz czerwony Knorr.
  2. Umyj i ugotuj buraki. Następnie obierz je, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Umyj i ugotuj grzyby, po czym pokrój je w paski.
  4. Do naczynia z mąką i miodem włóż żółtka, następnie wstaw do większego naczynia z gorącą wodą. Ubijaj na parze przez około 10 minut.
  5. Do mąki powoli wlewaj gorący barszcz, energicznie mieszając trzepaczką.
  6. Dodaj buraki i grzyby. Dopraw do smaku.