Basia
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  •  °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 4 szklanki
  • jajko - 2 sztuki
  • miód - 4 łyżki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 9 dekagramów
  • smalec - 4 dekagramy
  • cukier puder - 0.5 szklanek
  • cukier kryształ - 0.5 szklanek
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • śmietana - 2 łyżki
  • masa
  • mleko - 1 litr
  • cukier - 1 szklanka
  • kasza manna - 1 szklanka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
  • aromat

Sposób przygotowania:

  1. CIASTO: ciasto zagnieść jak kruche. Odstawić do lodówki na min.1 godz.
  2. Podzielić na 4 części. Każdą upiec osobno po 12-15 min. (nakłuwając ciasto widelcem przed włożeniem). Ciasto jest dość cienkie, ale rośnie podczas pieczenia.
  3. MASA: Mleko zagotować, wsypując najpierw kaszę, a gdy trochę napęcznieje, wsypać cukier i gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
  4. Zimne zmiksować z Kasią i aromatem.
  5. Przełożyć ciasto. Lekko docisnąć rękami.
  6. Ciasto z dodatkiem smalcu, więc nadaje się do jedzenia po ok. 3 godz. od posmarowania.