Basia

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
mąka4 szklanki
jajko2 sztuki
miód4 łyżki
Kostka do pieczenia Kasia9 dekagramów
smalec4 dekagramy
cukier puder0.5 szklanek
cukier kryształ0.5 szklanek
soda oczyszczona2 łyżeczki
śmietana2 łyżki
Masa:
mleko1 litr
cukier1 szklanka
kasza manna1 szklanka
Kostka do pieczenia Kasia1 opakowanie
aromat
Przygotowanie
Krok 1
CIASTO: ciasto zagnieść jak kruche. Odstawić do lodówki na min.1 godz.
Krok 2
Podzielić na 4 części. Każdą upiec osobno po 12-15 min. (nakłuwając ciasto widelcem przed włożeniem). Ciasto jest dość cienkie, ale rośnie podczas pieczenia.
Krok 3
MASA: Mleko zagotować, wsypując najpierw kaszę, a gdy trochę napęcznieje, wsypać cukier i gotować do zgęstnienia. Ostudzić.
Krok 4
Zimne zmiksować z Kasią i aromatem.
Krok 5
Przełożyć ciasto. Lekko docisnąć rękami.
Krok 6
Ciasto z dodatkiem smalcu, więc nadaje się do jedzenia po ok. 3 godz. od posmarowania.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl