Baskijska tarta z kremem custard

Składniki:

  • cukier - 200 gramów
  • żółtka - 4 sztuki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • płatki migdałowe - 50 gramów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • maliny - 300 gramów
  • kruche ciasto - 500 gramów
  • mleko tłuste - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto schłódź w lodówce i rozwałkuj.
  2. Przenieś je na wałku na formę do tarty, a brzegi zetnij równo z formą. Przykryj ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej.
  3. Piecz w gorącym piekarniku przez 10 minut.
  4. W garnku zagotuj cukier z mlekiem i skrobią cały czas mieszając. Dodaj żółtka, wanilię i masło.
  5. Na podpieczonym spodzie tarty ułóż maliny, wlej krem i posyp płatkami migdałowymi.
  6. Wstaw do piekarnika na 20 minut, po czym wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.