Baskijska tarta z kremem custard

2


Łatwe


60 min.


6 os.

Składniki
cukier200 gramów
żółtka4 sztuki
masło1 łyżka
mąka ziemniaczana1 łyżka
płatki migdałowe 50 gramów
cukier puder2 łyżki
laska wanilii1 sztuka
maliny300 gramów
kruche ciasto 500 gramów
mleko tłuste 300 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto schłódź w lodówce i rozwałkuj.
Krok 2
Przenieś je na wałku na formę do tarty, a brzegi zetnij równo z formą. Przykryj ciasto podwójną warstwą folii aluminiowej.
Krok 3
Piecz w gorącym piekarniku przez 10 minut.
Krok 4
W garnku zagotuj cukier z mlekiem i skrobią cały czas mieszając. Dodaj żółtka, wanilię i masło.
Krok 5
Na podpieczonym spodzie tarty ułóż maliny, wlej krem i posyp płatkami migdałowymi.
Krok 6
Wstaw do piekarnika na 20 minut, po czym wyjmij, ostudź i posyp cukrem pudrem.
Autor: pasibrzuchPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl