Batatowe muffinki

8


Łatwe


35 min.


1 os.

Składniki
Składniki suche:
mąka pszenna220 gramów
cukier120 gramów
imbir0.5 łyżeczek
kurkuma0.5 łyżeczek
soda oczyszczona0.5 łyżeczek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
Składniki mokre:
Bataty300 gramów
jajko1 sztuka
Kostka do pieczenia Kasia100 gramów
mleko0.5 szklanek
Dodatkowo::
posiekane migdały30 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Bataty umyj, ugotuj w skórce do miękkości, wystudź. Następnie zdejmij skórkę i rozdrobnij w blenderze.
Krok 2
Kasię roztop w rondelku. Suche składniki wymieszaj w jednej misce, mokre w drugiej.
Krok 3
Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu i niezbyt dokładnie wymieszaj.
Krok 4
Formę na muffinki wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Każdy otwór foremki wypełnij ciastem do 2/3 wysokości.
Krok 5
Muffinki posyp drobno posiekanymi migdałami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika (opcja pieczenia góra i dół) i piecz około 30 minut w 170 st.C.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl