Batatowe muffinki
  • 35 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 170 °C

Składniki:

    składniki suche
  • mąka pszenna - 220 gramów
  • cukier - 120 gramów
  • imbir - 0.5 łyżeczek
  • kurkuma - 0.5 łyżeczek
  • soda oczyszczona - 0.5 łyżeczek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • składniki mokre
  • Bataty - 300 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • mleko - 0.5 szklanek
  • dodatkowo:
  • posiekane migdały - 30 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj, ugotuj w skórce do miękkości, wystudź. Następnie zdejmij skórkę i rozdrobnij w blenderze.
  2. Kasię roztop w rondelku. Suche składniki wymieszaj w jednej misce, mokre w drugiej.
  3. Następnie połącz wszystko w jednym naczyniu i niezbyt dokładnie wymieszaj.
  4. Formę na muffinki wysmaruj Kasią i oprósz mąką. Każdy otwór foremki wypełnij ciastem do 2/3 wysokości.
  5. Muffinki posyp drobno posiekanymi migdałami. Całość wstaw do nagrzanego piekarnika (opcja pieczenia góra i dół) i piecz około 30 minut w 170 st.C.