Batoniki bakaliowe
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 2 dekagramy
  • czekolada deserowa - 30 dekagramów
  • mleko skondensowane - 40 dekagramów
  • herbatniki - 22 dekagramy
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • suszone morele - 10 dekagramów
  • orzechy laskowe - 5 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę drobno posiekać i wrzucić do miski. Dodać Kasię i ustawić miskę na garnku z gotującą się wodą. Mieszać, aż oba składniki się stopią i dobrze połączą.
  2. Następnie wlać skondensowane mleko, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa.
  3. Wsypać pokruszone herbatniki, rodzynki oraz grubo posiekane orzechy i morele.
  4. Bardzo starannie wszystko wymieszać.
  5. Formę o wymiarach 28x18 cm wyłożyć folią.
  6. Przełożyć do niej masę, dokładnie dociskając ją do ścianek i rogów (nie wygładzać wierzchu).
  7. Gdy wystygnie, wstawić ją do lodówki, by stężała. Tuż przed podaniem odwinąć ciasto z folii i pokroić na 12-14 prostokątnych batoników. Smacznego :)