Bażant duszony

Składniki:

  • bażant - 1 sztuka
  • Przyprawa do wieprzowiny Knorr - 2 łyżki
  • marchew - 2 sztuki
  • cebula - 1 sztuka
  • czerwone wino - 250 mililitrów
  • słodka śmietana - 1 szklanka
  • starta skórka z cytryny
  • smalec - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Kiedy większość wina się zredukuje, wyciągnij bażanta, a do pozostawionego wywaru dolej śmietanę i ponownie zagotuj. Mięso pokrój, zalej powstałym sosem i podawaj.
  2. Roztop w ganku smalec i obsmaż na nim zamarynowane mięso.
  3. Pokrój w talarki marchew i dodaj do mięsa wraz ze startą skórką z cytryny oraz przyprawami.
  4. Całość duś, dolewając co jakiś czas czerwone wino.
  5. Bażanta wypatrosz i bardzo dokładnie umyj. Natrzyj Przyprawą do wieprzowiny Knorr i odstaw na noc do lodówki.