Bazyliowe gnocchi z pomidorami

Składniki:

  • cebula - 1 sztuka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • jajko - 1 sztuka
  • pomidory - 800 gramów
  • sól
  • starty parmezan - 3 łyżki
  • mąka - 300 gramów
  • masło - 2 łyżki
  • oliwa - 2 łyżki
  • bazylia - 2 łyżki
  • sos:
  • żółtko - 1 sztuka
  • mączyste ziemniaki - 1 kilogram
  • gnocchi:

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, lekko przestudzić, obierz i ciepłe przeciśnij przez praskę.
  2. Ostudź, wymieszaj z mąką, jajkiem i żółtkiem, listkami bazylii i szczypta soli. Wyrób jednolite ciasto, podsyp w razie potrzeby mąką.
  3. Ciasto podziel na porcje, oprósz mąką dłońmi uformuj z nich wałeczki grubości palca. Pokrój na kluski długości 3 cm, każdy przeciśnij wypukłą stroną widelca.
  4. Gotuj ok. 5 minut, a gdy gnocchi wypłyną, wyjmij i osącz.
  5. Pomidory sparz, obierz, przekrój, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę podsmaż z listkiem laurowym na oliwie, dodaj pomidory, dusić 10 minut.
  6. Wyjmij liść laurowy, dodaj tymianek, dopraw. Gnocchi podawaj z sosem, posyp parmezanem.