Befsztyk po angielsku

2


Łatwe


90 min.


4 os.

Składniki
polędwica wołowa650 gramów
Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr1 opakowanie
pieprz czarny mielony10 gramów
woda300 mililitrów
korzeń selera1 sztuka
cebula2 sztuki
pietruszka1 sztuka
smalec do smażenia
gałązki świeżego tymianku2 sztuki
ziarna jałowca6 sztuk
Marynata:
mała główka czosnku1 sztuka
czerwone wino500 mililitrów
olej do smażenia
marchew1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni.
Krok 2
Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min.
Krok 3
Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz.
Krok 4
Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką.
Krok 5
Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku.
Krok 6
Do wody dodaj Sos Knorr i 2 łyżki tłuszczu ze smażenia.
Krok 7
Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl