Befsztyk po angielsku
  • 90 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • polędwica wołowa - 650 gramów
  • Menu ze smakiem Sos myśliwski Knorr - 1 opakowanie
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 10 gramów
  • woda - 300 mililitrów
  • korzeń selera - 1 sztuka
  • cebula - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • smalec do smażenia
  • gałązki świeżego tymianku - 2 sztuki
  • ziarna jałowca - 6 sztuk
  • marynata
  • mała główka czosnku - 1 sztuka
  • czerwone wino - 500 mililitrów
  • olej do smażenia
  • marchew - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa oczyść i pokrój w grubą kostkę, czosnek pozostaw w łupinach. Przesmaż warzywa na patelni.
  2. Do przesmażonych warzyw dodaj tymianek, rozgniecione ziarna jałowca i wino. Gotuj 6 min.
  3. Ostudzoną marynatą zalej mięso i pozostaw do marynowania pod przykryciem na 24 godz.
  4. Mięso oczyść z marynaty oraz z błonek i ścięgien. Pokrój na równe plastry, spłaszcz ręką.
  5. Befsztyki oprósz pieprzem i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron tak, żeby mięso było lekko różowe w środku.
  6. Do wody dodaj Sos Knorr i 2 łyżki tłuszczu ze smażenia.
  7. Befsztyki podawaj polane sosem i z ziemniakami pod każdą postacią.