Beigli – węgierska strucla bożonarodzeniowa z orzechami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka - 500 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • jajka - 3 sztuki
  • białko jajka - 1 sztuka
  • cukier - 50 gramów
  • drożdże - 20 gramów
  • mleko - 200 mililitrów
  • sól - 1 szczypta
  • nadzienie
  • mielone orzechy włoskie - 600 gramów
  • cukier puder - 400 gramów
  • woda - 600 mililitrów
  • bułka tarta - 200 gramów
  • skórka z 1 cytryny
  • rodzynki - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180°C. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżeczkę cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę i zagnieć ją z margaryną, aż powstanie krucha masa. Następnie dodaj dwa ubite jajka, drożdże, mleko, cukier i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Jeśli ciasto się klei, dodaj więcej mąki.
  3. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na kulki (dwie lub cztery) i odłóż je na bok.
  4. Przygotuj nadzienie. Zagotuj wodę z cukrem pudrem, aż otrzymasz gęsty syrop. Dodaj orzechy, bułkę tartą, rodzynki i skórkę z cytryny. Nie przestawaj mieszać. Zdejmij garnek z kuchenki i zostaw do ostygnięcia.
  5. Posyp stolnicę odrobiną mąki i rozwałkuj każdą kulkę na prostokątny placek o grubości maksymalnie 5 mm. Na wierzchu rozprowadź równomiernie nadzienie, zostawiając jeden centymetr odstępu od brzegów. Posmaruj brzegi ubitym jajkiem.
  6. Zwiń ciasto. Upewnij się, że brzegi są dobrze sklejone, żeby z ciasta nie wyciekło nadzienie.
  7. Umieść ciasto na blasze do pieczenia albo w posmarowanej tłuszczem formie. Roztrzep jedno jajko i posmaruj nim wierzch ciasta przy użyciu pędzelka. Wstaw do lodówki na 35 minut, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, żeby zapobiec kruszeniu się ciasta.