Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą
  • 35 minut
  • 5 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • ziemniaki do pieczenia - 1 kilogram
  • Sos Hellmann's Original BBQ - 5 łyżek
  • olej - 500 mililitrów
  • cukier - 2 łyżeczki
  • kolendra świeża - 0.5 pęczków
  • ząbek czosnku - 1 sztuka
  • Majonez Hellmann's Babuni - 2 łyżki
  • Chili z Indii Knorr - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.
  2. W miseczce połącz sos Hellmann’s, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.
  4. Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann’s.