Belgijskie frytki z aromatycznym sosem BBQ z kolendrą

7


Łatwe


35 min.


5 os.

Składniki
ziemniaki do pieczenia1 kilogram
Sos Hellmann's Original BBQ5 łyżek
olej500 mililitrów
cukier2 łyżeczki
kolendra świeża0.5 pęczków
ząbek czosnku1 sztuka
Majonez Hellmann's Babuni2 łyżki
Chili z Indii Knorr1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz i pokrój na grube frytki. W garnku zagotuj wodę z cukrem, włóż ostrożnie pokrojone ziemniaki i gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie odsącz ziemniaki na papierowym ręczniku.
Krok 2
W miseczce połącz sos Hellmann’s, majonez, chilli, roztarty czosnek oraz posiekaną kolendrę. Sos dokładnie wymieszaj.
Krok 3
W garnku rozgrzej olej, ostrożnie wrzucaj partiami ziemniaki i smaż na początek ok. 2-3 minut. Wtedy frytki wyjmij z garnka, ponownie rozgrzej w garnku olej i raz jeszcze włóż ziemniaki. Smaż do uzyskania jasnozłotego koloru.
Krok 4
Gotowe frytki oprósz lekko solą i wyłóż na talerz. Podawaj z przygotowanym sosem Hellmann’s.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl