| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem.
W misie miksera ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Na końcu dodaj przesianą skrobię i sok z cytryny. |
| Krok 2 |
| Masę przełóż na 2 blaszki okrągłe o średnicy około 20 cm. Piecz z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 125 ºC. Po tym czasie uchyl piekarnik, bezy pozostawiając do wystygnięcia. |
| Krok 3 |
| Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki. Śmietanę ubij na sztywną pianę. W dzieży miksera utrzyj ser mascarpone z pestkami wanilii, cukrem, dodaj sok i otartą skórkę limonki i pomarańczy oraz likier grand manier. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitą wcześniej śmietaną. Przełóż do rękawa cukierniczego. |
| Krok 4 |
| Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a pomarańcze okrój nożem i wykrój z nich segmenty. |
| Krok 5 |
| Na dolny blat bezy wyciśnij średniej wielkości rozetki kremu jedna przy drugiej, tak aby pokryły cały blat. Między rozetki ułóż owoce rządkami - truskawki, maliny, borówki i segmenty pomarańczy. |
| Krok 6 |
| Ciasto przykryj blatem bezy, delikatnie przyciskając. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi owocami i listkami mięty. |