Beza Pavlova
  • 120 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 90 minut
  • 125 °C
  • okrągła 20 cm

Składniki:

    2 blaty bezowe
  • białko jajka - 4 sztuki
  • drobny cukier do wypieków - 170 gramów
  • sok z cytryny lub ocet winny - 1 łyżeczka
  • skrobia ziemniaczana - 1 łyżeczka
  • masa kremowa
  • serek mascarpone - 300 gramów
  • laska wanilii - 1 sztuka
  • cukier puder - 3 łyżki
  • śmietana kremówka - 200 mililitrów
  • likier grand manier - 50 mililitrów
  • pomarańcze - 3 sztuki
  • limonka - 1 sztuka
  • mix owoców (malin, truskawek, borówek) - 500 gramów
  • kilka gałązek świeżej mięty

Sposób przygotowania:

  1. Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. W misie miksera ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Na końcu dodaj przesianą skrobię i sok z cytryny.
  2. Masę przełóż na 2 blaszki okrągłe o średnicy około 20 cm. Piecz z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 125 ºC. Po tym czasie uchyl piekarnik, bezy pozostawiając do wystygnięcia.
  3. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki. Śmietanę ubij na sztywną pianę. W dzieży miksera utrzyj ser mascarpone z pestkami wanilii, cukrem, dodaj sok i otartą skórkę limonki i pomarańczy oraz likier grand manier. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitą wcześniej śmietaną. Przełóż do rękawa cukierniczego.
  4. Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a pomarańcze okrój nożem i wykrój z nich segmenty.
  5. Na dolny blat bezy wyciśnij średniej wielkości rozetki kremu jedna przy drugiej, tak aby pokryły cały blat. Między rozetki ułóż owoce rządkami - truskawki, maliny, borówki i segmenty pomarańczy.
  6. Ciasto przykryj blatem bezy, delikatnie przyciskając. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi owocami i listkami mięty.