Beza Pavlova

196


Łatwe


120 min.


10 os.

Składniki
2 blaty bezowe:
białko jajka4 sztuki
drobny cukier do wypieków170 gramów
sok z cytryny lub ocet winny1 łyżeczka
skrobia ziemniaczana1 łyżeczka
Masa kremowa:
serek mascarpone300 gramów
laska wanilii1 sztuka
cukier puder3 łyżki
śmietana kremówka200 mililitrów
likier grand manier50 mililitrów
pomarańcze3 sztuki
limonka1 sztuka
mix owoców (malin, truskawek, borówek)500 gramów
kilka gałązek świeżej mięty
Przygotowanie
Krok 1
Dwie blachy do pieczenia wyłóż pergaminem. W misie miksera ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo), cały czas ubijając. Na końcu dodaj przesianą skrobię i sok z cytryny.
Krok 2
Masę przełóż na 2 blaszki okrągłe o średnicy około 20 cm. Piecz z termoobiegiem (obie blaszki jednocześnie) przez 1,5 godziny w temperaturze 125 ºC. Po tym czasie uchyl piekarnik, bezy pozostawiając do wystygnięcia.
Krok 3
Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wyskrob z jej środka pestki. Śmietanę ubij na sztywną pianę. W dzieży miksera utrzyj ser mascarpone z pestkami wanilii, cukrem, dodaj sok i otartą skórkę limonki i pomarańczy oraz likier grand manier. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitą wcześniej śmietaną. Przełóż do rękawa cukierniczego.
Krok 4
Truskawki odszypułkuj i przekrój na pół, a pomarańcze okrój nożem i wykrój z nich segmenty.
Krok 5
Na dolny blat bezy wyciśnij średniej wielkości rozetki kremu jedna przy drugiej, tak aby pokryły cały blat. Między rozetki ułóż owoce rządkami - truskawki, maliny, borówki i segmenty pomarańczy.
Krok 6
Ciasto przykryj blatem bezy, delikatnie przyciskając. Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi owocami i listkami mięty.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl