Beza

124


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
białka jajek8 sztuk
cukier1 szklanka
cukier puder1 szklanka
mąka ziemniaczana2 łyżki
ocet1 łyżka
proszek do pieczenia1 szczypta
Przygotowanie
Krok 1
Białka oddziel od żółtek wybijając najpierw każde jajko oddzielnie do miseczki.
Krok 2
Białka odłóż do lodówki na 30 minut aby się dobrze schłodziły.
Krok 3
Ustawionym na niskie obroty mikserem ubijaj pianę z białek dosypując stopniowo cukier, a na koniec proszek do pieczenia. Zwiększ obroty i jeszcze chwilę ubijaj. Piana ma być bardzo sztywna, a cukier całkiem rozpuszczony.
Krok 4
Przesiany razem z mąką ziemniaczaną cukier puder i ewentualnie inne dodatki smakowe (orzechy, cukier wanilinowy, kawę) połącz delikatnie z pianą z białek. Wlej ocet i wymieszaj.
Krok 5
Piekarnik nagrzej do 120 st.C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na papierze planowane kształty bezowych ciastek.
Krok 6
Masę bezową wyłóż łyżką na papier do pieczenia lub przy pomocy szprycy cukierniczej wyciskaj na papier małe formy. Susz w lekko uchylonym piekarniku od kilkudziesięciu minut do kilku godzin, w zależności od wielkości.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl