Przygotowanie |
Krok 1 |
Białka oddziel od żółtek wybijając najpierw każde jajko oddzielnie do miseczki. |
Krok 2 |
Białka odłóż do lodówki na 30 minut aby się dobrze schłodziły. |
Krok 3 |
Ustawionym na niskie obroty mikserem ubijaj pianę z białek dosypując stopniowo cukier, a na koniec proszek do pieczenia. Zwiększ obroty i jeszcze chwilę ubijaj. Piana ma być bardzo sztywna, a cukier całkiem rozpuszczony. |
Krok 4 |
Przesiany razem z mąką ziemniaczaną cukier puder i ewentualnie inne dodatki smakowe (orzechy, cukier wanilinowy, kawę) połącz delikatnie z pianą z białek. Wlej ocet i wymieszaj. |
Krok 5 |
Piekarnik nagrzej do 120 st.C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na papierze planowane kształty bezowych ciastek. |
Krok 6 |
Masę bezową wyłóż łyżką na papier do pieczenia lub przy pomocy szprycy cukierniczej wyciskaj na papier małe formy. Susz w lekko uchylonym piekarniku od kilkudziesięciu minut do kilku godzin, w zależności od wielkości. |