Bezglutenowe ciasteczka orzechowe
  • 20 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 15 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kasia bez laktozy - 150 gramów
  • mąka teff (miłka abisyńska) - 150 gramów
  • zmielone orzeszki ziemne - 100 gramów
  • syrop trzcinowy - 80 gramów
  • dodatkowo
  • syrop trzcinowy - 1 łyżka
  • posiekane orzeszki ziemne - 50 gramów
  • połówki orzeszków ziemnych - 70 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę teff, posiekaną Kasię, zmielone orzeszki (można je rozdrobnić w blenderze) i syrop trzcinowy.
  2. Następnie wszystko wymieszaj mikserem, przełóż na stół i zagnieć w kulkę.
  3. Z ciasta zrób dwa wałeczki. Każdy z wałków potnij na 10-12 kawałków.
  4. Z każdego kawałka zrób placuszek i obtocz jego brzegi w syropie i posiekanych orzeszkach.
  5. Ciasteczka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. W każde ciasteczko wciśnij po 3 połówki orzeszków. Piecz ok. 15 minut w 180 °C. Odstaw do wystygnięcia.