Bezglutenowe ciasto drożdżowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka bezglutenowa - 2 szklanki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 50 gramów
  • drożdże - 25 gramów
  • jajka - 1 sztuka
  • żółtka - 1 sztuka
  • cukier - 125 gramów
  • mleko - 100 mililitrów
  • owoce - 300 gramów
  • kruszonka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 25 gramów
  • mąka kukurydziana - 2 łyżki
  • cukier - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch.
  2. Kasię rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku.
  3. Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże.
  4. Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera.
  5. Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców.
  6. Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180 st.C