Bezglutenowe ciasto z marchewką
  • 45 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • 180 °C
  • Tortownica o średnicy 26 cm

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.8 opakowań
  • mąka ryżowa - 100 gramów
  • skrobia kukurydziana - 100 gramów
  • zmielone migdały - 150 gramów
  • cukier - 0.6 szklanek
  • jajko - 4 sztuki
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • starta marchewka - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj.
  2. W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do pieczenia i sodę.
  3. Kasię rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodaj rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę.
  4. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piecz około 40 minut.
  5. Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i odrobiną soku z cytryny.
  6. Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami dyni.