Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami

9


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia1 sztuka
jajko3 sztuki
cukier0.5 szklanek
proszek do pieczenia (bezglutenowy)1 łyżeczka
cukier waniliowy1 opakowanie
wiórki kokosowe100 gramów
kleik ryżowy dla niemowląt1 opakowanie
jagody1 szklanka
Przygotowanie
Krok 1
Oddzielić żółtka od białek.
Krok 2
Białka ubić na sztywno razem z cukrem kryształem.
Krok 3
Kasię utrzeć mikserem z żółtkami, cukrem waniliowym i ewentualnie proszkiem do pieczenia (bezglutenowym).
Krok 4
Dodawać porcjami ubite białka.
Krok 5
Cały czas ucierając mikserem, dodawać wiórki kokosowe i na sam koniec kleik ryżowy (zmniejszyć obroty na 2-1).
Krok 6
Konsystencja przypomina trociny, ale powinna być puszysta.
Krok 7
Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, zagnieść w ręce kuleczkę i rozpłaszczyć (lub jak kto woli).
Krok 8
Ułożyć na blaszce i powciskać borówki.
Krok 9
Piec w piecu nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut (zaglądać, aż się dobrze zrumienią).
Krok 10
Osoby, które nie mogą jeść glutenu nie powinny dodawać proszku do pieczenia. Wtedy ciasteczka wychodzą trochę mniejsze.
Krok 11
Ciasteczka można podawać z bitą śmietaną.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl