| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Oddzielić żółtka od białek. |
| Krok 2 |
| Białka ubić na sztywno razem z cukrem kryształem. |
| Krok 3 |
| Kasię utrzeć mikserem z żółtkami, cukrem waniliowym i ewentualnie proszkiem do pieczenia (bezglutenowym). |
| Krok 4 |
| Dodawać porcjami ubite białka. |
| Krok 5 |
| Cały czas ucierając mikserem, dodawać wiórki kokosowe i na sam koniec kleik ryżowy (zmniejszyć obroty na 2-1). |
| Krok 6 |
| Konsystencja przypomina trociny, ale powinna być puszysta. |
| Krok 7 |
| Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, zagnieść w ręce kuleczkę i rozpłaszczyć (lub jak kto woli). |
| Krok 8 |
| Ułożyć na blaszce i powciskać borówki. |
| Krok 9 |
| Piec w piecu nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut (zaglądać, aż się dobrze zrumienią). |
| Krok 10 |
| Osoby, które nie mogą jeść glutenu nie powinny dodawać proszku do pieczenia. Wtedy ciasteczka wychodzą trochę mniejsze. |
| Krok 11 |
| Ciasteczka można podawać z bitą śmietaną. |