Bezglutenowe kruche ciasteczka z jagodami
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 190 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • jajko - 3 sztuki
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia (bezglutenowy) - 1 łyżeczka
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • wiórki kokosowe - 100 gramów
  • kleik ryżowy dla niemowląt - 1 opakowanie
  • jagody - 1 szklanka

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Białka ubić na sztywno razem z cukrem kryształem.
  3. Kasię utrzeć mikserem z żółtkami, cukrem waniliowym i ewentualnie proszkiem do pieczenia (bezglutenowym).
  4. Dodawać porcjami ubite białka.
  5. Cały czas ucierając mikserem, dodawać wiórki kokosowe i na sam koniec kleik ryżowy (zmniejszyć obroty na 2-1).
  6. Konsystencja przypomina trociny, ale powinna być puszysta.
  7. Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, zagnieść w ręce kuleczkę i rozpłaszczyć (lub jak kto woli).
  8. Ułożyć na blaszce i powciskać borówki.
  9. Piec w piecu nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut (zaglądać, aż się dobrze zrumienią).
  10. Osoby, które nie mogą jeść glutenu nie powinny dodawać proszku do pieczenia. Wtedy ciasteczka wychodzą trochę mniejsze.
  11. Ciasteczka można podawać z bitą śmietaną.