Przygotowanie |
Krok 1 |
Oddzielić żółtka od białek. |
Krok 2 |
Białka ubić na sztywno razem z cukrem kryształem. |
Krok 3 |
Kasię utrzeć mikserem z żółtkami, cukrem waniliowym i ewentualnie proszkiem do pieczenia (bezglutenowym). |
Krok 4 |
Dodawać porcjami ubite białka. |
Krok 5 |
Cały czas ucierając mikserem, dodawać wiórki kokosowe i na sam koniec kleik ryżowy (zmniejszyć obroty na 2-1). |
Krok 6 |
Konsystencja przypomina trociny, ale powinna być puszysta. |
Krok 7 |
Łyżką stołową nabrać porcję ciasta, zagnieść w ręce kuleczkę i rozpłaszczyć (lub jak kto woli). |
Krok 8 |
Ułożyć na blaszce i powciskać borówki. |
Krok 9 |
Piec w piecu nagrzanym do 190 stopni około 20-25 minut (zaglądać, aż się dobrze zrumienią). |
Krok 10 |
Osoby, które nie mogą jeść glutenu nie powinny dodawać proszku do pieczenia. Wtedy ciasteczka wychodzą trochę mniejsze. |
Krok 11 |
Ciasteczka można podawać z bitą śmietaną. |