Bezglutenowe muffinki ryżowe
  • 25 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • Kasia bez laktozy - 60 gramów
  • komosa ryżowa - 120 gramów
  • mąka ziemniaczana - 60 gramów
  • kleik ryżowy - 60 gramów
  • jajko - 2 sztuki
  • cukier trzcinowy - 150 gramów
  • proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • soda - 0.5 łyżeczek

Sposób przygotowania:

  1. Komosę zalej szklanką wody i gotuj około 15 minut, aż będzie miękka (tzn. wszystkie ziarenka się otworzą). Jeśli trzeba, osącz na sicie i odciśnij. Następnie mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubij z cukrem na puch.
  2. Ciągle ubijając masę, dodaj mąkę ziemniaczaną z dodatkami i ugotowaną komosę. Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. Do masy ryżowej dodaj Kasię i kleik ryżowy. Wymieszaj. Odstaw na 5 minut i jeszcze raz wymieszaj.
  3. Formę do muffinek wyłóż papilotkami i przełóż do nich ciasto. Piecz około 25 minut w 180 °C.