Bezglutenowe pierniczki
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 8 minut
  • 180 °C
  • tortownica o średnicy 18-20 cm

Składniki:

    ciasto
  • mąka kukurydziana - 100 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 80 gramów
  • mąka gryczana - 100 gramów
  • mąka ryżowa - 50 gramów
  • przyprawa do piernika (bezglutenowa) - 1 opakowanie
  • kakao (bezglutenowe) - 2 łyżeczki
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 0.5 łyżeczek
  • miód - 100 gramów
  • cukier puder - 50 gramów
  • jajko - 1 sztuka
  • lukier
  • cukier puder - 150 gramów
  • białko jajka - 1 sztuka
  • barwniki spożwcze

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj wszystkie mąki z bezglutenowym proszkiem do pieczenia, bezglutenowym kakao i bezglutenową przyprawą do pierników.
  2. Dodaj cukier puder, miód, Kasię i jajko, wymieszaj mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt suche dodaj 2 łyżki wody.
  3. Całość wyłóż na stół podsypany mąką kukurydzianą i zagnieć elastyczne ciasto. Jeśli klei się do rąk, dodaj więcej mąki.
  4. Na stole połóż papier do pieczenia. Papier i wałek oprósz mąką kukurydzianą i wałkuj partiami ciasto na grubość kilku milimetrów.
  5. Wycinaj foremkami małe pierniczki i przenoś je za pomocą noża na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 6-8 minut.
  6. Cukier puder utrzyj z odrobiną białka na gładki gęsty lukier. Możesz go dodatkowo zabarwić odrobiną barwnika spożywczego. Lukier przełóż do tutki z pergaminu i udekoruj wystudzone pierniczki.