| |||||||||
| Składniki | ||
| olej kokosowy | 50 gramów | |
| miód | 140 gramów | |
| jajka (L) | 1 sztuka | |
| cukier puder | 100 gramów | |
| mąka ryżowa | 150 gramów | |
| mąka jaglana | 100 gramów | |
| mąka ziemniaczana | 50 gramów | |
| przyprawa korzenna | 2 łyżeczki | |
| cynamon | 0.5 łyżeczek | |
| kakao | 1 łyżeczka | |
| proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
| woda | 1 łyżka |
| Przygotowanie |
| Krok 1 |
| Do mąki jaglanej, ryżowej i ziemniaczanej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj następnie płynny olej kokosowy, miód i jajko. Zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę. |
| Krok 2 |
| Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 60 minut. |
| Krok 3 |
| Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami. |
| Autor: przepisy.pl |