Bezglutenowy miodownik

42


Łatwe


85 min.


9 os.

Składniki
Ciasto:
mieszanka mąk bezglutenowych400 gramów
soda oczyszczona1 łyżeczka
Kasia bez laktozy100 gramów
miód100 gramów
jajka (L)3 sztuki
Krem:
Kasia bez laktozy150 gramów
kasza jaglana150 gramów
woda2 szklanki
cukier puder150 gramów
sok z 1 cytryny50 mililitrów
Polewa:
Kasia bez laktozy50 gramów
cukier3 łyżki
miód3 łyżki
pestki słonecznika150 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. (Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj łyżkę wody.) Następnie wyłóż wszystko na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto.
Krok 2
Ciasto podziel na trzy równe części. Foremkę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wylep nią dno foremki, nakłuj widelcem i piecz około 10 minut w 180 °C. To samo zrób z drugą porcją ciasta.
Krok 3
Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść Kasię, cukier i miód, dodaj pestki słonecznika i zagotuj.
Krok 4
Trzecią porcję ciasta wyłóż do foremki jak poprzednie. Na cieście rozłóż masę słonecznikową i piecz około 15 minut w 180 °C.
Krok 5
Kaszę przelej wrzątkiem, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodając po łyżce przestudzoną kaszę i sok z cytryny.
Krok 6
Placki ciasta przełóż kremem, układając na wierzchu placek z polewą słonecznikową. Całość przykryj papierem do pieczenia i lekko dociśnij. Odstaw na całą noc do lodówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl