Bezglutenowy miodownik
  • 85 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C
  • 22 x 22 cm

Składniki:

    ciasto
  • mieszanka mąk bezglutenowych - 400 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Kasia bez laktozy - 100 gramów
  • miód - 100 gramów
  • jajka (L) - 3 sztuki
  • krem
  • Kasia bez laktozy - 150 gramów
  • kasza jaglana - 150 gramów
  • woda - 2 szklanki
  • cukier puder - 150 gramów
  • sok z 1 cytryny - 50 mililitrów
  • polewa
  • Kasia bez laktozy - 50 gramów
  • cukier - 3 łyżki
  • miód - 3 łyżki
  • pestki słonecznika - 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta włóż do miski i wymieszaj mikserem. (Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj łyżkę wody.) Następnie wyłóż wszystko na podsypany mąką stół i zagnieć na gładkie ciasto.
  2. Ciasto podziel na trzy równe części. Foremkę o wymiarach 22 x 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Jedną porcję ciasta rozwałkuj i wylep nią dno foremki, nakłuj widelcem i piecz około 10 minut w 180 °C. To samo zrób z drugą porcją ciasta.
  3. Przygotuj polewę. W rondelku rozpuść Kasię, cukier i miód, dodaj pestki słonecznika i zagotuj.
  4. Trzecią porcję ciasta wyłóż do foremki jak poprzednie. Na cieście rozłóż masę słonecznikową i piecz około 15 minut w 180 °C.
  5. Kaszę przelej wrzątkiem, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Kasię utrzyj z cukrem pudrem, dodając po łyżce przestudzoną kaszę i sok z cytryny.
  6. Placki ciasta przełóż kremem, układając na wierzchu placek z polewą słonecznikową. Całość przykryj papierem do pieczenia i lekko dociśnij. Odstaw na całą noc do lodówki.