Przygotowanie |
Krok 1 |
Jajka ubij z cukrem na puch, a Kasię rozpuść w rondelku. |
Krok 2 |
Do masy jajecznej dodaj wszystkie rodzaje mąki przesiane z sodą i dokładnie wymieszaj. |
Krok 3 |
Na koniec dodaj lekko przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką. |
Krok 4 |
Dno formy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut w 180 °C. |
Krok 5 |
Wystudzony placek wyjmij z formy i przekrój na dwa blaty. Jeden blat posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij, a następnie zepnij metalową obręczą. |
Krok 6 |
Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła i wymieszaj z purée. Masę wyłóż na ciasto i posyp borówkami. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki. |