Bezglutenowy torcik mango

85


Łatwe


30 min.


10 os.

Składniki
Ciasto:
mąka kasztanowa50 gramów
mąka ryżowa50 gramów
mąka z ciecierzycy 50 gramów
jajko5 sztuk
cukier brązowy100 gramów
Kasia bez laktozy80 gramów
soda oczyszczona1 łyżeczka
Dodatkowo:
marmolada3 łyżki
purée z mango (może być z puszki)800 gramów
żelatyna30 gramów
borówki amerykańskie200 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Jajka ubij z cukrem na puch, a Kasię rozpuść w rondelku.
Krok 2
Do masy jajecznej dodaj wszystkie rodzaje mąki przesiane z sodą i dokładnie wymieszaj.
Krok 3
Na koniec dodaj lekko przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
Krok 4
Dno formy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut w 180 °C.
Krok 5
Wystudzony placek wyjmij z formy i przekrój na dwa blaty. Jeden blat posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij, a następnie zepnij metalową obręczą.
Krok 6
Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła i wymieszaj z purée. Masę wyłóż na ciasto i posyp borówkami. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki.
Autor: MojeCiasto.plPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl