Bezglutenowy torcik mango
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • mąka kasztanowa - 50 gramów
  • mąka ryżowa - 50 gramów
  • mąka z ciecierzycy - 50 gramów
  • jajko - 5 sztuk
  • cukier brązowy - 100 gramów
  • Kasia bez laktozy - 80 gramów
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • dodatkowo
  • marmolada - 3 łyżki
  • purée z mango (może być z puszki) - 800 gramów
  • żelatyna - 30 gramów
  • borówki amerykańskie - 200 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, a Kasię rozpuść w rondelku.
  2. Do masy jajecznej dodaj wszystkie rodzaje mąki przesiane z sodą i dokładnie wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj lekko przestudzoną Kasię i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Dno formy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boków nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz około 30 minut w 180 °C.
  5. Wystudzony placek wyjmij z formy i przekrój na dwa blaty. Jeden blat posmaruj marmoladą i przykryj drugim blatem. Lekko dociśnij, a następnie zepnij metalową obręczą.
  6. Żelatynę zalej 1/2 szklanki zimnej wody i odstaw. Gdy napęcznieje, podgrzej w kąpieli wodnej, aby się rozpuściła i wymieszaj z purée. Masę wyłóż na ciasto i posyp borówkami. Całość odstaw na kilka godzin do lodówki.