Bezglutenowy torcik z owocami
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 180 °C
  • tortownica o średnicy 18-20 cm

Składniki:

    biszkopt
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka bezglutenowa - 1 szklanka
  • cukier - 180 gramów
  • bezglutenowy proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • serek mascarpone - 250 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów
  • cukier puder - 200 gramów
  • sok z połowy cytryny
  • maliny - 20 dekagramów
  • porzeczki - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę bezglutenową wymieszaną z bezglutenowym proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłóż papierem do pieczenia, boków nie smaruj.
  2. Ciasto przełóż do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz około 35 minut.
  3. Ciasto wystudź, wyjmij z formy i przekrój na trzy blaty. Owoce umyj i osącz na sicie.
  4. Kasię utrzyj z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z serkiem mascarpone i sokiem z cytryny.
  5. Jeden blat ciasta posmaruj kremem i obłóż owocami. Przykryj drugim blatem i czynność powtórz. Przykryj trzecim blatem i lekko dociśnij.
  6. Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Całość udekoruj pozostałymi owocami.