Bezmączne ciasto czekoladowo-orzechowe
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 60 minut
  • 180 °C

Składniki:

    ciasto
  • kakao (bezglutenowe) - 35 gramów
  • gorąca woda - 80 mililitrów
  • roztopiona gorzka czekolada - 150 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
  • brązowy cukier - 230 gramów
  • zmielone orzechy laskowe - 100 gramów
  • jajko - 4 sztuki
  • dekoracja
  • kakao (bezglutenowe) - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Kakao (bezglutenowe) wymieszać z gorącą wodą do gładkości. Wlać do niego roztopioną czekoladę, Kasię, wsypać cukier, orzechy i dodać żółtka. Zmiksować.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z czekoladowym ciastem.
  3. Formę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno).
  4. Przelać do niej czekoladową miksturę. Piec w temperaturze 180º C przez 60 - 70 minut. Przestudzić 15 minut w blaszce, wyjąć na talerz, do góry spodem, zerwać ostrożnie papier. Oprószyć kakao (bezglutenowym) lub cukrem pudrem. Smacznego :)