Biała kiełbasa pieczona w piwie
  • 60 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • biała kiełbasa - 6 sztuk
  • piwo - 500 mililitrów
  • cebula - 5 sztuk
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 2 sztuki
  • goździki - 3 sztuki
  • czarny pieprz - 3 sztuki
  • kminek - 1 szczypta
  • brązowy cukier - 1 łyżka
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 3 sztuki
  • Przyprawa w Mini kostkach Smażona cebula Knorr - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę natłuszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, wciskając między kawałki liście laurowe i po około 4-5 sztuk ziela angielskiego, goździków i pieprzu. Dodajemy pokruszone przyprawy w kostkach. Zalewamy piwem do 2/3 wysokości kiełbasek.
  2. Pieczemy godzinę, w temperaturze 180 st. C. W połowie pieczenia odwracamy zarumienione kiełbaski.
  3. W międzyczasie kroimy cebulę w półplasterki i przesmażamy na odrobinie oleju. Właściwie to nie przesmażamy, a dusimy na bardzo małym ogniu, tak by zmiękła i nie przypaliła się. Mieszamy często, a po ok. 15 minutach doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem oraz dodajemy cukier. Dusimy jeszcze 5 minut. Smacznego!