Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Składniki:

  • kiełbasa biała - 1 kilogram
  • masło - 3 łyżki
  • pieprz
  • sok cytrynowy
  • śmietana - 0.2 szklanek
  • żółtka - 2 sztuki
  • chrzan - 2 łyżki
  • Rosół z kury Knorr - 1 szklanka
  • cebula - 1 sztuka
  • sos:
  • sól
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 5 ziaren
  • cukier

Sposób przygotowania:

  1. Kiełbasę gotuj 10 minut w posolonym wrzątku z dodatkiem przypraw. Następnie pokrój na porcje.
  2. Cebulę posiekaj, usmaż na maśle, oprósz mąką, wymieszaj i rozprowadzić zimnym bulionem Knorr.
  3. Następnie dodaj chrzan i sok z cytryny. Dopraw solą i cukrem.
  4. Gdy sos się zagotuje, odstaw z ognia i wlej śmietanę wymieszaną z żółtkami. Gorącą kiełbasę polać sosem.