Przygotowanie |
Krok 1 |
Przygotowanie pizzy carbonara zacznij od wsypania do dużej miski wszystkich składników na ciasto: mąki pszennej, drożdży, soli, cukru, a także wody i oliwy z oliwek lub oleju roślinnego. Połącz je ze sobą i dobrze wyrób dłońmi. Ciasto powinno być jędrne i pozbawione grudek z mąki. Potem przykryj miskę z ciastem płócienną ściereczką i odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno ono wyrosnąć. |
Krok 2 |
Po 40 minutach odsłoń ciasto i jeszcze raz wyrób je ręką. Jeśli przykleja ci się do dłoni, możesz podsypać je odrobiną mąki. Następnie podziel ciasto na 4-6 porcji podobnej wielkości i uformuj je w kulki. |
Krok 3 |
Pora na rozwałkowanie ciasta – przyda ci się stolnica, ale sprawdzi się w tym także gładki blat stołu. Delikatnie podsyp mąką tę powierzchnię, aby ciasto się nie przyklejało. Uformuj z niego okrągłe placki –każdą porcję rozciągnij dłońmi lub rozwałkuj. Następnie przygotuj blachę, którą wyłożysz pergaminem lub papierem do pieczenia, i ułóż na niej placki do pizzy. |
Krok 4 |
Na tym etapie przygotowań możesz już rozgrzać piekarnik do 250°C w trybie góra-dół. Zajmij się w tym czasie przygotowaniem sosu. W małym rondelku wymieszaj Fix Spaghetti Carbonara Knorr z 300 mililitrami śmietany, zagotuj i odstaw na chwilę. Po wystygnięciu posmaruj sosem placki do pizzy. |
Krok 5 |
Następnie pokrój cebulę i cukinię w plastry. Posyp placki do pizzy startą mozzarellą, ułóż plastry boczku, pokrojoną cebulę i cukinię. |
Krok 6 |
Wstaw pizzę w stylu carbonara do piekarnika na jego najniższe piętro – to ważne dla dobrego wypieczenia ciasta. Piecz je przez około 20-30 minut. W tym czasie zrób dip – wymieszaj ze sobą wszystkie jego składniki i odstaw na 5 minut. Następnie wyjmij pizze z piekarnika i ostudź przez chwilę, a potem pokrój w ćwiartki. Podawaj na gorąco z dipem czosnkowym. Smacznego! |