Białe szparagi z wytrawnym serowym sosem
  • 30 minut
  • 4 osoby
  • Łatwe

Składniki:

  • białe szparagi - 800 gramów
  • Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr - 1 opakowanie
  • cebula szalotka - 1 sztuka
  • śmietana 18 % - 50 mililitrów
  • białe wytrawne wino - 150 mililitrów
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • olej - 1 łyżka
  • woda - 300 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaną szalotkę przesmaż w rondelku, dodaj wino i odparuj.
  2. Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody oraz śmietaną. Całość wlej do rondelka i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj grubo pokrojona natkę i gotuj jeszcze 1 minutę.
  3. Szparagi obierz, odetnij zdrewniałe końcówki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Uważaj, aby ich nie rozgotować – czas gotowania powinien wynosić ok. 12-15 minut.
  4. Ugotowane szparagi wyłóż na talerz i polej przygotowanym sosem. Podawaj z grillowanymi grzankami.