Biało-czerwony sernik- piłka
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • 0 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 100 gramów
  • ser trzykrotnie mielony - 500 gramów
  • żółtka - 5 sztuk
  • cukier puder - 1 szklanka
  • żelatyna - 2 łyżki
  • galaretki truskawkowej - 2 opakowania
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • truskawki - 300 gramów

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce żółtka utrzyj z cukrem pudrem na puch i wymieszaj z miękką Kasią.
  2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstaw.
  3. Galaretki rozpuść kolorami w połowie podanej na opakowaniu wody.
  4. Truskawki zmiksuj i wymieszaj z galaretką truskawkową.
  5. Do napęczniałej żelatyny dodaj gorącą galaretkę cytrynową i mieszaj, aż się rozpuści.
  6. Do masy jajecznej dodaj ser i dokładnie wymieszaj.
  7. Do galaretki cytrynowej dodaj kilka łyżek masy serowej, wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną galaretkę przełóż do reszty masy serowej i wymieszaj.
  9. Silikonową formę w kształcie piłki posmaruj cienko olejem.
  10. Przełóż do niej masę serową i wyrównaj.
  11. Formę z serem wstaw na chwilę do zamrażarki lub lodówki.
  12. Gdy masa zacznie tężeć, wyłóż na nią galaretkę z truskawkami i ponownie wstaw do lodówki, tym razem na kilka godzin, by galaretka dobrze stężała. Stężały sernik przykryj talerzykiem i odwróć do góry dnem. Zdejmij formę.