Biały puch
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 0 minut
  • bez pieczenia °C
  • Tortownica o średnicy 22 cm

Składniki:

    spód
  • herbatniki - 300 gramów
  • Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
  • mleczna czekolada - 1 opakowanie
  • wierzch
  • biała czekolada - 3 opakowania
  • śmietana 36% - 600 mililitrów
  • cukier puder - 2 łyżki
  • żelatyna - 2 łyżki
  • wiórki czekoladowe - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj spód. Kasię rozpuść w rondelku razem z czekoladą. Wymieszaj w misce z pokruszonymi herbatnikami.
  2. Masę herbatnikową wyłóż na dno tortownicy o średnicy 22 cm i lekko ugnieć. Formę odstaw do lodówki.
  3. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej, przegotowanej wody, aby napęczniała.
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej razem z 100ml słodkiej śmietanki, a następnie wymieszaj z napęczniałą żelatyną. Ostudź.
  5. Pozostałą, schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj delikatnie z masą czekoladową.
  6. Masę czekoladowo-śmietanową wyłóż na herbatnikowy spód.
  7. Ciasto wstaw ponownie do lodówki, by dobrze stężało.
  8. Gotowe udekoruj owocami i wiórkami czekolady.