Biedronka

2


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
jajko6 sztuk
cukier180 gramów
Kostka do pieczenia Kasia90 gramów
mąka pszenna120 gramów
mąka ziemniaczana80 gramów
śmietana kremówka0.5 litrów
serek śmietankowy0.5 kilogramów
galaretka agrestowa1 opakowanie
cukier puder3 łyżki
galaretka truskawkowa1 opakowanie
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto : Kasię roztopić i przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (zaczynając od najmniejszych obrotów miksera). Żółtka zmiksować z cukrem (przez ok. 6 min) aż powstanie jasna masa o gęstej konsystencji. Do tej masy dodać połączone ze sobą mąki oraz przestudzoną margarynę dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek. Piec w wyłożonej papierem blaszce (najlepiej prostokątnej) przez ok. 30-40 min w tem. 180 stopni.
Krok 2
Masa: Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem następnie zmiksować z serkiem. Na koniec dodać wcześniej rozpuszczoną galaretkę, która ma konsystencję żelu. Masę przełożyć na zimny biszkopt.* Na wierzch przełozyć tężejącą galaretkę truskawkową, można udekorować czekoladowymi łezkami (jak na zdjęciu), co sprawia, że wydaje się, że ciasto ma w sobie masę czekoladową podczas jedzenia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl