|
Składniki | ||
jajko | 6 sztuk | |
cukier | 180 gramów | |
Kostka do pieczenia Kasia | 90 gramów | |
mąka pszenna | 120 gramów | |
mąka ziemniaczana | 80 gramów | |
śmietana kremówka | 0.5 litrów | |
serek śmietankowy | 0.5 kilogramów | |
galaretka agrestowa | 1 opakowanie | |
cukier puder | 3 łyżki | |
galaretka truskawkowa | 1 opakowanie |
Przygotowanie |
Krok 1 |
Ciasto : Kasię roztopić i przestudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (zaczynając od najmniejszych obrotów miksera). Żółtka zmiksować z cukrem (przez ok. 6 min) aż powstanie jasna masa o gęstej konsystencji. Do tej masy dodać połączone ze sobą mąki oraz przestudzoną margarynę dobrze wymieszać. Na koniec połączyć z pianą z białek. Piec w wyłożonej papierem blaszce (najlepiej prostokątnej) przez ok. 30-40 min w tem. 180 stopni. |
Krok 2 |
Masa: Śmietanę ubić wraz z cukrem pudrem następnie zmiksować z serkiem. Na koniec dodać wcześniej rozpuszczoną galaretkę, która ma konsystencję żelu. Masę przełożyć na zimny biszkopt.* Na wierzch przełozyć tężejącą galaretkę truskawkową, można udekorować czekoladowymi łezkami (jak na zdjęciu), co sprawia, że wydaje się, że ciasto ma w sobie masę czekoladową podczas jedzenia. |
Autor: Użytkownik Moje Ciasto |