Bigos
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • mięso wieprzowe z łopatki - 1 kilogram
  • mięso wołowe - 1 kilogram
  • wędzony boczek - 1 kilogram
  • Rosół z kury Knorr - 1 sztuka
  • kapusta kiszona - 2 kilogramy
  • główka kapusty słodkiej - 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy - 150 gramów
  • grzyby suszone (najlepiej borowiki) - 10 gramów
  • suszone śliwki - 20 gramów
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 5 sztuk
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 5 ziaren
  • Kminek z Polski Knorr - 1 łyżeczka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 5 sztuk

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w kostkę.
  2. Kiszoną kapustę przepłucz zimną wodą, a słodką kapustę poszatkuj.
  3. Wszystkie składniki układaj w dużym garnku, przesypując na przemian mięsem i kapustą. Całość gotuj około 5 godzin, na koniec dopraw Rosołem z kury Knorr. Bigos jest tym lepszy, im dłużej go gotujemy i studzimy na przemian.