Bigos świąteczny
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Średnie

Składniki:

  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • mięso na gulasz - 1 kilogram
  • mąka - 2 łyżki
  • olej - 3 łyżki
  • cebula - 2 sztuki
  • grzyby leśne mrożone - 25 dekagramów
  • kiełbasa jałowcowa - 1 sztuka
  • kminek - 1 łyżka
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • ziele angielskie - 6 sztuk
  • pieprz czarny w ziarenkach - 8 sztuk
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dolewamy szklankę wody, esencję Knorr i dusimy do miękkości. Zagęszczamy sos mąką i doprawiamy do smaku.
  2. W drugim garnku zalewamy kapustę wodą i gdy się zagotuje wodę wylewamy. Dodajemy szklankę zimnej wody oraz przyprawy i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu.
  3. Na patelni podsmażamy na oleju drobno posiekaną cebulę, kiełbasę oraz grzyby. Wraz z gulaszem dodajemy do miękkiej kapusty. Przyprawiamy do smaku.