Bigos Wielkopolski

64


Łatwe


90 min.


8 os.

Składniki
kapusta kiszona0.5 kilogramów
kapusta biała0.5 kilogramów
boczek wędzony30 dekagramów
kiełbasa zwyczajna30 dekagramów
Mięso wieprzowe, karkówka40 dekagramów
koncentrat pomidorowy1 łyżka
cebula1 sztuka
suszone grzyby5 sztuk
suszone śliwki5 sztuk
smalec1 łyżka
mąka1 łyżka
ząbek czosnku2 sztuki
majeranek1 łyżka
liść laurowy2 sztuki
ziele angielskie3 sztuki
Rosół wołowy Knorr1 sztuka
Przygotowanie
Krok 1
Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
Krok 2
Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
Krok 3
Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
Krok 4
Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
Krok 5
Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
Krok 6
Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Autor: przepisy.pl Przepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl