Bigos Wielkopolski
  • 90 minut
  • 8 osób
  • Łatwe

Składniki:

  • kapusta kiszona - 0.5 kilogramów
  • kapusta biała - 0.5 kilogramów
  • boczek wędzony - 30 dekagramów
  • kiełbasa zwyczajna - 30 dekagramów
  • Mięso wieprzowe, karkówka - 40 dekagramów
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • suszone grzyby - 5 sztuk
  • suszone śliwki - 5 sztuk
  • smalec - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • ząbek czosnku - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 1 łyżka
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Ziele angielskie z Meksyku Knorr - 3 sztuki
  • Bulion na wędzonym boczku Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę.
  2. Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut.
  3. Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni.
  4. Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut.
  5. Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut.
  6. Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.