Przygotowanie |
Krok 1 |
Wędzony boczek ugotuj w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, następnie pokrój go w kostkę. |
Krok 2 |
Do wywaru z boczku dodaj poszatkowaną kapustę kwaszoną i białą. Dodaj kostki Knorr i gotuj około 30 minut. |
Krok 3 |
Karkówkę i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. |
Krok 4 |
Dodaj wcześniej namoczone grzyby pokrojone w kostkę i przecier. Duś pod przykryciem kilka minut. |
Krok 5 |
Gdy mięso będzie miękkie, przełóż do kapusty i dodaj boczek, kiełbasę pokrojoną w kostkę oraz namoczone suszone śliwki. Całość dopraw majerankiem i przeciśniętym czosnkiem. Dokładnie wymieszaj. Duś powoli kolejne 30 minut. |
Krok 6 |
Zrób zasmażkę ze smalcu i mąki, dodaj do bigosu. Gotuj do miękkości na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. |