Bigos z dziczyzną

Składniki:

  • kapusta kiszona - 300 gramów
  • kapusta biała - 300 gramów
  • Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr - 1 sztuka
  • mięso z dziczyzny - 100 gramów
  • boczek wędzony - 200 gramów
  • kiełbasa zwyczajna - 200 gramów
  • ziarna jałowca - 5 sztuk
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 2 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu ziarnisty Knorr - 4 sztuki
  • cebula biała - 2 sztuki
  • grzyby suszone - 50 gramów
  • rama do smażenia
  • czerwone wino - 100 mililitrów
  • sól do smaku - 1 szczypta
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • Rozmaryn z Maroko Knorr - 0.5 łyżek

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, przesmaż na smalcu, dodaj poszatkowaną kapustę białą oraz kiszoną, dodaj rozgniecione ziarna jałowca, pieprz, kostkę Knorr, liść laurowy i rozmaryn.
  2. Mięso z dziczyzny pokrój w kostkę, przesmaż na patelni i podlej winem podduś 5 min i dodaj do kapusty.
  3. Wędzone wędliny pokrój w kostkę i namoczone wcześniej grzyby dodaj do bigosu.
  4. Duś bigos 50 min., dopraw do smaku pieprzem i solą. Czynność z duszeniem powtarzaj przez 3 dni.
  5. Po 3 dniach „ dojrzewania” bigos można podawać.