Bigos z młodej kapusty

Składniki:

  • kapusta młoda - 800 gramów
  • mięso wieprzowe - 200 gramów
  • Rosół z kury Knorr - 3 sztuki
  • boczek - 100 gramów
  • kiełbasa zwyczajna - 100 gramów
  • mąka - 1 łyżka
  • cebula - 1 sztuka
  • masło - 1 łyżka
  • śliwki suszone - 8 sztuk
  • pomidory - 2 sztuki
  • jabłka - 2 sztuki
  • Majeranek z krajów śródziemnomorskich Knorr - 2 łyżki
  • Liść laurowy z Turcji Knorr - 3 sztuki
  • Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr - 1 szczypta
  • cukier - 1 szczypta
  • olej do smażenia
  • woda - 200 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę poszatkuj, gotuj w wodzie z liściem laurowym i kostkami Knorr do miękkości.
  2. Mięso, boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju, dodaj do kapusty.
  3. Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na oleju dodaj do kapusty.
  4. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w kostkę. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, dodaj oba składniki do kapusty.
  5. Z mąki i masła zrób zasmażkę, rozprowadź wywarem z kapusty i połącz z kapustą. Dodaj śliwki i majeranek. Dopraw do smaku pieprzem.
  6. Podawaj np.: z pieczywem.