BIGOSIK a'la Dijon czyli bigos z kiszonej kapusty
  • 90 minut
  • 1 osoba
  • Średnie

Składniki:

  • woda - 1 litr
  • kość wieprzowa - 2 sztuki
  • sól - 2 łyżki
  • pieprz - 2 łyżeczki
  • liść laurowy - 2 sztuki
  • kapusta kiszona - 1 kilogram
  • kiełbasa swojska/wiejska - 0.5 kilogramów
  • boczek - 200 gramów
  • papryka konserwowa czerwona - 250 gramów
  • cebula - 1 sztuka
  • smalec wieprzowy - 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy - 250 gramów
  • cząber - 1 łyżka
  • musztarda Dijon - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • Przyprawa do mięs Knorr - 1 łyżeczka
  • Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Witam, mam zamiar przedstawić swój bigos. Musztarda Dijon nada mu znakomity smak. Gotujemy bulion ; 2 litry wody, kość wieprzowa, sól oraz liść laurowy dusimy pod przykryciem 2 godziny. W międzyczasie możemy przygotować składniki , które będą mogły przydać sie potem. Cebule tradycyjnie kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, boczek i kiełbaske równiez w kostkę . No i nasza głowna aktorka tego spektaklu- kapusta kiszona. Przepłukaną dwukrotnie wodą siekamy w miare drobno.
  2. W garnku wcześniej przygotowanym ląduje kapusta, a nastepnie szklanka bulionu, z którego wyjmujemy kości a bulion przelewamy przez sito. Smarzymy na smalcu cebulę, kiedy się zrumieni wrzucamy papryke i boczek. Smażymy dwie minuty. Wrzucamy to do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę. I tez dodajemy ją do kapusty. Gotujemy na wolnym ogniu.
  3. Ogólnie bigos gotujemy jeszcze dwa dni . Dziś dodaj jeszcze pieprz, cząber i cukier oraz Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knor. Gotuj codziennie max 1,5 godziny. A potem wystaw w chlodne miejsce. Mozna dodac mięsko z kości wieprzowej. A skóra z boczku bedzie dopełniała smak gotowania bigosu.Wyjmij ją przed podaniem. Mieszaj i podlewaj bulionem aby sie nie przypalił. Ostatniego dnia dodaj przed końcem gotowania resztę składników i gotowe! Smacznego;)