Biszkar owocowy
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 200 °C

Składniki:

  • jajko - 3 sztuki
  • mąka - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżka
  • ocet - 1 łyżka
  • woda - 1 łyżka
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • żółtko - 2 sztuki
  • Kostka do pieczenia Kasia - 0.5 sztuk
  • brzoskwinie z puszki - 4 sztuki
  • ananas z puszki - 2 plastry
  • kiwi - 2 sztuki
  • gruszka - 0.5 sztuk
  • jabłko - 0.5 sztuk
  • śliwki - 1 sztuka
  • jagody - 1 unit
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Ciasto: Jaja ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do ubitych jaj, ciągle miksując. Po dokładnym rozprowadzeniu mąki dodać ocet i wodę i jeszcze chwilę miksować. Małą tortownicę (o średnicy 20cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i włożyć do lekko nagrzanego piekarnika.
  2. Piec w temperaturze ok. 200 stopni, czas pieczenia 25-30 minut.
  3. Masa: Szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, wlewamy budyń rozrobiony w ½ szklanki mleka, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje dodajemy żółtka. Po wystudzeniu ucieramy z margaryną.
  4. Owoce kroimy w cienkie plasterki, śliwkę w kostkę.
  5. Galaretkę rozpuścić i schłodzić, nie dopuszczając do jej stężenia.
  6. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Górny odwrócić i położyć na spód, posmarować masą, na masę położyć placek dolny stroną krojenia do góry i nasączyć niewielką ilością schłodzonej tężejącej galaretki. Na placku ułożyć owoce i polać je delikatnie za pomocą łyżki galaretką.
  7. Wstawić do lodówki.
  8. Po około 2 godzinach ciasto jest gotowe do podania.