Biszkopt do tortów, który zawsze wychodzi
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 180 °C

Składniki:

  • jajko - 5 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 0.75 szklanek
  • mąka ziemniaczana - 0.25 szklanek
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • ocet - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia (użyć wysokiego naczynia, bo szybko rośnie).
  2. Połączyć ubitą pianę z masą z żółtek i dodać mąkę.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni około 25 min.
  4. Jeżeli chcemy uzyskać biszkopt ciemny, dodajemy do ciasta 3 łyżki kakao.