Biszkopt kakaowy z masą śmietankową

4


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
Kostka do pieczenia Kasia30 dekagramów
jajka8 sztuk
mąka pszenna1 szklanka
mąka ziemniaczana0.6 szklanek
cukier puder50 dekagramów
kakao3 łyżki
rum3 łyżki
proszek do pieczenia1 łyżeczka
śmietana 30 %1.5 szklanek
żelatyna3 łyżki
sok z cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Żółtka utrzeć z 1,5 szklanki cukru pudru do białości. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do brytfanny, wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.
Krok 3
Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki.
Krok 4
Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, Kasię utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietankę, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę i dowolny aromat.
Krok 5
Upieczone ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć masą, ozdobić według uznania. Włożyć do lodówki, schłodzić.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl