Biszkopt kakaowy z masą śmietankową
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 35 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • Kostka do pieczenia Kasia - 30 dekagramów
  • jajka - 8 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 0.6 szklanek
  • cukier puder - 50 dekagramów
  • kakao - 3 łyżki
  • rum - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • śmietana 30 % - 1.5 szklanek
  • żelatyna - 3 łyżki
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka utrzeć z 1,5 szklanki cukru pudru do białości. Ciągle ucierając dodawać stopniowo zmieszane mąki z kakao i proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do brytfanny, wyłożonej folią aluminiową, posmarowanej Kasią i posypanej bułką tartą.
  3. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 170 stopni około 35 minut. Po ostudzeniu przekroić na 3 placki.
  4. Żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody, wystudzić, Kasię utrzeć z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietankę, sok z cytryny, rozpuszczoną żelatynę i dowolny aromat.
  5. Upieczone ciasto skropić wodą z rumem, przełożyć masą, ozdobić według uznania. Włożyć do lodówki, schłodzić.