BISZKOPT NA TORTY
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 30 minut
  • 180 st. C °C

Składniki:

    biszkopt
  • jajko - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek, ubić na puszystą masę.
  2. Podczas ubijania dodawać cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Całość ubijać 10 min.
  3. Mąkę przesiać przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać do masy i wymieszać.
  4. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej Kasią i obsypanej bułką tartą.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 180 st. C przez 30 - 35 min.