Biszkopt wspaniały
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 40 minut
  • użytkownik nie podał temperatury °C

Składniki:

  • jajko - 8 sztuk
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • aromat śmietankowy - 1 opakowanie
  • gęsta śmietana 18% - 400 mililitrów
  • wiórki kokosowe - 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier i nadal ubijamy mikserem. W drugim naczyniu przesiewamy obie mąki i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Do naszych ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Następnie dodajemy mąkę z wymieszanym proszkiem i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą.
  4. Wylewamy ciasto i pieczemy około 40-45 min. Drewnianym patyczkiem (takim jak do szaszłyków) sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł.
  5. Następnie ciasto studzimy, przekrajamy wzdłuż 2 razy.
  6. Każdą z warstw przekładamy gęstą śmietaną. Wierzch również smarujemy delikatnie śmietaną i posypujemy wiórkami.
  7. Wstawiamy do lodówki.
  8. Biszkopt najlepszy jest następnego dnia:) Smacznego:)