Biszkopt wspaniały

0


Łatwe


15 min.


1 os.

Składniki
jajko8 sztuk
cukier1 szklanka
mąka ziemniaczana1 szklanka
mąka pszenna1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
aromat śmietankowy1 opakowanie
gęsta śmietana 18% 400 mililitrów
wiórki kokosowe1 łyżka
Przygotowanie
Krok 1
Białka ubijamy na sztywno. Następnie wsypujemy cukier i nadal ubijamy mikserem. W drugim naczyniu przesiewamy obie mąki i dokładnie mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Krok 2
Do naszych ubitych białek dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy drewnianą łopatką. Następnie dodajemy mąkę z wymieszanym proszkiem i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu.
Krok 3
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy Kasią i posypujemy bułką tartą.
Krok 4
Wylewamy ciasto i pieczemy około 40-45 min. Drewnianym patyczkiem (takim jak do szaszłyków) sprawdzamy, czy biszkopt się upiekł.
Krok 5
Następnie ciasto studzimy, przekrajamy wzdłuż 2 razy.
Krok 6
Każdą z warstw przekładamy gęstą śmietaną. Wierzch również smarujemy delikatnie śmietaną i posypujemy wiórkami.
Krok 7
Wstawiamy do lodówki.
Krok 8
Biszkopt najlepszy jest następnego dnia:) Smacznego:)
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl