Biszkopt z ananasem
  • 60 minut
  • Łatwe

Składniki:

    ciasto
  • jajko - 4 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • mąka - 20 dekagramów
  • ocet - 1 łyżka
  • woda przegotowana zimna - 4 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • krem
  • sok z ananasów z puszki - 1 opakowanie
  • mąka tortowa - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżka
  • Kostka do pieczenia Kasia - 1 sztuka
  • żółtko - 4 sztuki
  • beza
  • białko - 4 sztuki
  • cukier - 20 dekagramów
  • wiórki kokosowe - 20 dekagramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt i ostudzić.
  2. Masa: Sok z dużej puszki ananasów uzupełnić wodą do jednej szklanki i na tym ugotować budyń, dodając jedną łyżkę mąki i jedną łyżkę cukru.
  3. Kostkę Kasi utrzeć z 4 żółtkami dodawać po trochę ugotowany budyń.
  4. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę odsączone ananasy.
  5. Beza: Białka ubić z cukrem, dodać wiórki i upiec na złoty kolor w temp. 180 stopni, piec na papierze do pieczenia. Ostudzoną beze położyć na masę.