Biszkopt z białą czekoladą
  • 15 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 25 minut
  • 170 °C

Składniki:

  • jajka - 5 sztuk
  • mąka - 1.5 szklanek
  • cukier - 1 szklanka
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • aromat waniliowy
  • biała czekolada - 2 sztuki
  • czekolada - 1 sztuka
  • sól - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, powoli dodawać cukier.
  2. Ciągle miksując dodać żółtka i kilka kropel zapachu waniliowego. Chwilkę miksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  3. Przełożyć na blachę wysmarowaną Kasią i bułką tartą. Piec w 170 stopniach ok. 25-30 minut.
  4. Po upieczeniu biszkopt ostudzić. Białą czekoladę rozpuścić w rondelku i przelać na wierzch biszkoptu. Ciemną czekoladę pokroić na kawałki i pokruszyć na wierzch ciasta na białą czekoladę. Zostawić do zastygnięcia.