Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem

4


Łatwe


30 min.


1 os.

Składniki
jajka2 sztuki
mąka0.5 szklanek
cukier0.5 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
ocet1 łyżeczka
olej1 łyżeczka
galaretka cytrynowa2 sztuki
ananas z puszki1 sztuka
Śmietana 30%500 mililitrów
cukier puder0.5 szklanek
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Utrzeć na puszystą masę.
Krok 2
Tortownicę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min 160 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
Krok 3
Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w 1/2 litra wody). Zostawić do ostygnięcia.
Krok 4
Ubić kremówkę, dodając około 1/2 szklanki cukru pudru.
Krok 5
Wlać delikatnym strumieniem rozpuszczoną (w mniejszej ilości wody), zimną galaretkę cytrynową.
Krok 6
Delikatnie wymieszać i wylać masę na biszkopt. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.
Krok 7
Na wierzch ułożyć ananasy i zalać drugą rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą galaretką cytrynową.
Krok 8
Wstawić do lodówki do stężenia.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl