Biszkopt z bitą śmietaną i ananasem
  • 30 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

  • jajka - 2 sztuki
  • mąka - 0.5 szklanek
  • cukier - 0.5 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • ocet - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka
  • galaretka cytrynowa - 2 sztuki
  • ananas z puszki - 1 sztuka
  • Śmietana 30% - 500 mililitrów
  • cukier puder - 0.5 szklanek

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Utrzeć na puszystą masę.
  2. Tortownicę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min 160 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia.
  3. Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w 1/2 litra wody). Zostawić do ostygnięcia.
  4. Ubić kremówkę, dodając około 1/2 szklanki cukru pudru.
  5. Wlać delikatnym strumieniem rozpuszczoną (w mniejszej ilości wody), zimną galaretkę cytrynową.
  6. Delikatnie wymieszać i wylać masę na biszkopt. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa nieco stężała.
  7. Na wierzch ułożyć ananasy i zalać drugą rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą galaretką cytrynową.
  8. Wstawić do lodówki do stężenia.