Przygotowanie |
Krok 1 |
Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na pianę. Dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki. Utrzeć na puszystą masę. |
Krok 2 |
Tortownicę wysmarować Kasią i posypać mąką krupczatką lub tartą bułką. Przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20 min 160 stopni. Po upieczeniu zostawić do wystudzenia. |
Krok 3 |
Jedną galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Drugą galaretkę cytrynową rozpuścić wg przepisu na opakowaniu (w 1/2 litra wody). Zostawić do ostygnięcia. |
Krok 4 |
Ubić kremówkę, dodając około 1/2 szklanki cukru pudru. |
Krok 5 |
Wlać delikatnym strumieniem rozpuszczoną (w mniejszej ilości wody), zimną galaretkę cytrynową. |
Krok 6 |
Delikatnie wymieszać i wylać masę na biszkopt. Wstawić na kilka minut do lodówki, żeby masa nieco stężała. |
Krok 7 |
Na wierzch ułożyć ananasy i zalać drugą rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą galaretką cytrynową. |
Krok 8 |
Wstawić do lodówki do stężenia. |