Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

0


Łatwe


60 min.


1 os.

Składniki
Ciasto:
jajo 3 sztuki
cukier0.75 szklanek
mąka0.75 szklanek
proszek do pieczenia1 łyżeczka
olej1 łyżeczka
biały ocet1 łyżeczka
Krem:
śmietanka kremówka 30%500 mililitrów
cukier0.5 szklanek
galaretka cytrynowa1 opakowanie
truskawki250 gramów
Przygotowanie
Krok 1
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Krok 2
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet.
Krok 3
Ciasto przelać na wysmarowaną Kasią i posypaną blaszkę.
Krok 4
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min 160 stopni.
Krok 5
Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do keksówki. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wtedy łatwiej wyjąć gotowe ciasto.
Krok 6
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do stężenia .
Krok 7
Truskawki pokroić w kawałki. Ubić kremówkę z cukrem i dodać ostudzoną, tężejąca galaretkę. Szybko wymieszać.
Krok 8
Pół porcji śmietany wylać do keksówki, wsypać truskawki i dolać drugą porcję kremówki.
Krok 9
Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
Krok 10
Ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tacę i posypać biszkopt cukrem pudrem.
Autor: Użytkownik Moje CiastoPrzepis z serwisu kulinarnego www.przepisy.plZnajdź nas na Facebooku www.facebook.com/przepisypl