Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami
  • 60 minut
  • Łatwe

Wskazówki pieczenia:

  • 20 minut
  • 160 °C

Składniki:

    ciasto
  • jajo - 3 sztuki
  • cukier - 0.75 szklanek
  • mąka - 0.75 szklanek
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżeczka
  • biały ocet - 1 łyżeczka
  • krem
  • śmietanka kremówka 30% - 500 mililitrów
  • cukier - 0.5 szklanek
  • galaretka cytrynowa - 1 opakowanie
  • truskawki - 250 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
  2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet.
  3. Ciasto przelać na wysmarowaną Kasią i posypaną blaszkę.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min 160 stopni.
  5. Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do keksówki. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wtedy łatwiej wyjąć gotowe ciasto.
  6. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do stężenia .
  7. Truskawki pokroić w kawałki. Ubić kremówkę z cukrem i dodać ostudzoną, tężejąca galaretkę. Szybko wymieszać.
  8. Pół porcji śmietany wylać do keksówki, wsypać truskawki i dolać drugą porcję kremówki.
  9. Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia.
  10. Ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tacę i posypać biszkopt cukrem pudrem.