Przygotowanie |
Krok 1 |
Biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. |
Krok 2 |
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej i ocet. |
Krok 3 |
Ciasto przelać na wysmarowaną Kasią i posypaną blaszkę. |
Krok 4 |
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min 160 stopni. |
Krok 5 |
Po upieczeniu gorące ciasto przełożyć do keksówki. Keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wtedy łatwiej wyjąć gotowe ciasto. |
Krok 6 |
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawić do stężenia . |
Krok 7 |
Truskawki pokroić w kawałki. Ubić kremówkę z cukrem i dodać ostudzoną, tężejąca galaretkę. Szybko wymieszać. |
Krok 8 |
Pół porcji śmietany wylać do keksówki, wsypać truskawki i dolać drugą porcję kremówki. |
Krok 9 |
Wstawić na kilka godzin do lodówki do całkowitego stężenia. |
Krok 10 |
Ciasto wyłożyć "do góry nogami" na tacę i posypać biszkopt cukrem pudrem. |